RSS

Αντίο Lord Litter

03 May

Τα νέα σήμερα δεν είναι καλά.

Ο Lord Litter κατά κόσμον Jorg Dittmar δεν είναι πια μαζί μας.

O Jorg υπήρξε ένας πολύ καλός φίλος από το 1989 όταν για πρώτη φορά μιλήσαμε στο τηλέφωνο, σε μια εποχή που έψαχνα μια άκρη στην Γερμανία για να κάνουμε εμφανίσεις με τους Flowers of Romance.

«Δεν είμαι μάνατζερ» μου είπε «δώσε μου την διεύθυνσή σου να σου στείλω και θα δεις τι κάνω».

Από τότε ήμασταν σε συνεχή επαφή και εκείνος ήταν ο άνθρωπος που με σύστησε στον Mick Magic όταν ο Mick είχε την M&E που κυκλοφόρησε την συλλογή μας The Flowers of Romance… The Story so Far καθώς και τον Don Campau που είχε και εκείνος την ιστορία του και τελικά μου έδωσε μια εκπομπή στον KOWS 92,5FM.

O Mick ανακοίνωσε τα κακά νέα σήμερα, λέγοντας πως ο Lord Litter, o Προστάτης Άγιος του Underground, νικήθηκε από το ΧΑΠ με το οποίο έδινε μάχη.

Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Πριν 10 μέρες είχαμε ανταλλάξει μηνύματα.

Ο Lord Litter ζούσε στο Βερολίνο και ξεκίνησε ως μουσικός στα τέλη της δεκαετίας του ’70, την εποχή της Neue Deutsche Welle.

Για λίγο δούλεψε ως μανατζερ άλλων μουσικών αλλά αποφάσισε να αποτραβηχτεί από την επιφάνεια της μουσικής βιομηχανίας και να περάσει στο underground.

Ξεκίνησε κυκλοφορώντας την μουσική του σε κασέτες, αδιαφορώντας για τους δίσκους βινυλίου, τραγουδώντας και παίζοντας τις περισσότερες φορές όλα τα όργανα ο ίδιος ενώ κατά καιρούς έπαιζε ζωντανά με τους The Lord Litter Band ή την Ανατολικογερμανική prog-rock μπάντα Das Freie Orchester από το 1990 μέχρι το 1992.

Δυο εβδομάδες μετά την πρώτη μας επικοινωνία, έλαβα έναν μεγάλο φάκελο με κανα-δυο κασέτες που είχαν ολόκληρα άλμπουμ του και έναν πάκο από flyers συγκροτημάτων και φωτοτυπίες σελίδων επι σελίδων με διευθύνσεις καλλιτεχνών για να έρθω σε επαφή και αναλυτικά τι έκανε ο καθένας τους.

Αυτές τις φωτοτυπίες τις έστελνε σε όσους περισσότερους καλλιτέχνες μπορούσε για να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

Ο Lord Litter έκανε από τότε μια ραδιοφωνική εκπομπή που έβγαινε στον αέρα από ένα σταθμό του Wupertal στην οποία έπαιζε κυκλοφορίες μόνο underground συγκροτημάτων.

Αυτή την εκπομπή την αναπαρήγαγε σε κόπιες τις οποίες έστελνε σε άλλους underground ραδιοφωνικούς σταθμούς ανα τον κόσμο, οπότε με αυτόν τον τρόπο έσπερνε το underground Ευαγγέλιο σε όλο τον πλανήτη.

Ήταν οι εποχές εκείνες του ταχυδρομείου. Του snail-mail όπως το έλεγε. Της αλληλογραφίας-με ταχύτητα σαλιγκαριού.

Έστελνα ένα γράμμα που θα έκανε δύο εβδομάδες να το λάβει, για να μου έρθει η απάντηση έναν μήνα αργότερα.

Μέχρι το τέλος δεν καταδέχτηκε να ασχοληθεί με τα social media διότι, όχι εντελώς άδικα, τα θεωρούσε ως ένα δηλητηριώδες όπλο του συστήματος, παρα μόνο, έκανε ένα δικό του site που τώρα που το τσεκάρω, δεν λειτουργεί…

Πρόλαβε όμως να αρχειοθετήσει 600+ εκπομπές του σε αυτό εδω το λινκ και διάφορες παρουσιάσεις που έκανε ΕΔΩ.

Το 1992 πήγα στο σπίτι του στο Βερολίνο.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να μου δείξει πως στην τεράστια δισκοθήκη του είχε το 666 των Aphrodite’s Child.

Για όσο έμεινα στην πόλη, μιλούσαμε συνεχώς, για τα πάντα και κάποιο απόγευμα με πήρε και πήγαμε σε μια πρόβα των Das Freie Orchester στο Ανατολικό Βερολίνο.

Τον αναφέρω φυσικά στο κείμενο που έγραψα από το ημερολόγιο που κράτησα από εκείνο το ταξίδι μου και μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Για τα επόμενα χρόνια συνέχισε να βοηθά τα συγκροτήματα που βρίσκονταν στο underground, πήγε σε μεγαλύτερο ραδιοφωνικό σταθμό στο Βερολίνο και έκανε κι εκείνος εκπομπές στον KOWS όπως εγώ.

Σίγουρα είχα μετρήσει 36 άλμπουμ του που είχαν κυκλοφορήσει όχι μόνο σε κασέτες αλλά αργότερα βγήκαν και σε CD από διάφορες εταιρίες.

Φυσικά φιλοξένησα ΕΔΩ μια συνέντευξη που κάναμε μαζί, ενώ τραγούδησε και κάποιους στίχους στο τραγούδι “Second Chance” των New Zero God & Friends.

Το τελευταίο πράγμα που μου έστειλε ήταν το Debüt & Abschied που κυκλοφόρησαν τον Γενάρη του 2023 οι Das Freie Orchester από το οποίο είναι αυτό το βίντεο.

Τον τελευταίο χρόνο είχαμε και οι δύο προβλήματα υγείας και είχαμε ανταλλάξει μερικά μηνύματα.

Πριν 10 ημέρες μου έστειλε το τελευταίο μεηλ του:

«Σε σκεφτόμουν συχνά πρόσφατα αλλά δεν τόλμησα να γράψω…

Λοιπόν…τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά εδώ…αυτό το ΧΑΠ είναι πραγματικά ένα τέρας και ψάχνω τρόπο να συνεχίσω…Είμαι πάλι στο νοσοκομείο για να λαμβάνω πληροφορίες για την πνευμονική λειτουργία και τη ζωή ένας ιδιαίτερος τρόπος με κάθε είδους μόνιμη θεραπεία σε συνδυασμό με κάθε είδους φάρμακα…

Όλα θα εξελιχθούν τις επόμενες εβδομάδες…μήνες…αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή…»

O Don Campau δημοσίευσε το παρακάτω μήνυμα απο τον γιο του Jorg:

“Hi,
I am visiting John Lennon. This is no joke. The COPD worsened that much that they could not do anything. It’s all right, I had a great life, a bit short, what can you do.
I know we will meet again somewhere, bring your instruments, we will have jam sessions.
I am surrounded by my family and girlfriend so I am feeling great.
Please spread the news to as many friends as possible ! I repeat it’s no joke!
My son will send this mail when the time has come!
Cheers LL”

Καλέ μου φίλε Jorg. Θα σε αποχαιρετίσω όπως έκλεινες πάντα τα μηνύματά σου…

Vive la Difference!

The Lord Litter Band
 
Leave a comment

Posted by on May 3, 2024 in Uncategorized

 

Leave a comment