RSS

Sputnik Monroe

29 Apr

Ίσως να ξέρετε πως μου αρέσουν οι βιογραφίες.

Σήμερα λοιπόν, καθώς έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για μια αίθουσα αγώνων πάλης στο Mississippi έμαθα για τον Sputnik Monroe και βρήκα πως μου άρεσε η ιστορία του.

Πιστεύω πως θα τον βρείτε ενδιαφέροντα.

O Sputnik Monroe γεννήθηκε ως Rosco Monroe Merrick στις 18 Δεκεμβρίου του 1928 στο Kansas.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως παλαιστής σε περιπλανώμενα τσίρκο το 1945 με το ψευδώνυμο “Rock Monroe” και το άλλαξε σε “Rocky Monroe” το 1949 για να υιοθετήσει το ψευδώνυμο “Sputnik” το 1957 παίρνοντάς το για χάρη του ρώσικου δορυφόρου Sputnik 1 και κέρδιζε τα πλήθη περιγράφοντας τον εαυτό του αλαζονικά ως φτιαγμένο από «στριμμένο ατσάλι και σεξ appeal».

Το 1957, ενώ οδηγούσε για να πάει σε έναν αγώνα πάλης στην Αλαμπάμα, ο Monroe κουράστηκε και ζήτησε από έναν μαύρο που του είχε κάνει ωτοστόπ σε να βενζινάδικο να οδηγήσει εκείνος. Μόλις έφτασαν στην αρένα, ο Monroe έβαλε το χέρι του γύρω από τον μαύρο άνδρα, κάτι που προκάλεσε τις αποδοκιμασίες και τις προσβολές του λευκού πλήθους.

Ο Monroe ανταποκρίθηκε φιλώντας τον άντρα στο μάγουλο.

Αργότερα θα χρησιμοποιούσε αυτόν τον υποβόσκοντα ρατσισμό ως τακτική προώθησης και θα γίνει μια αξιοσημείωτη φιγούρα στην πολιτιστική ιστορία του Μέμφις.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου ο διαχωρισμός μαύρων και άσπρων ήταν ο κανόνας στις δημόσιες εκδηλώσεις και κατά τη διάρκεια μιας γενικής πτώσης της δημοτικότητας της επαγγελματικής πάλης, ο Monroe αναγνώρισε ότι οι αγώνες στους οποίους χωρίζονταν οι θεατές (οι λευκοί κάθονταν σε καθίσματα στην πλατεία ενώ οι μαύροι έπρεπε να κάθονται στον εξώστη) δεν ήταν σωστό τρόπος προώθησης του αθλήματος στους μαύρους θαυμαστές της πάλης.

Ο πνευματώδης, επιδεικτικός Monroe άρχισε να ντύνεται με ένα μωβ φόρεμα, να κουβαλάει ένα μπαστούνι στολισμένο με διαμάντια και να πίνει σε παραδοσιακά μπαρ μαύρων, στη «μαύρη» περιοχή του Μέμφις, όπου συναναστρεφόταν ανοιχτά με μαύρους θαμώνες και μοίραζε εισιτήρια για τους αγώνες πάλης του.

Ως αποτέλεσμα αυτού, τον συνελάμβανε συχνά η αστυνομία για μια ποικιλία αόριστων, πλαστών κατηγοριών, και μικροπταίσματα.

Σε κάθε περίπτωση, προσλάμβανε έναν μαύρο δικηγόρο και εμφανιζόταν στο δικαστήριο, πλήρωνε ένα μικρό πρόστιμο και συνέχιζε αμέσως τη συμπεριφορά που είχε ως αποτέλεσμα τη προηγούμενη σύλληψή του.

Εξαιτίας αυτού, δημοτικότητά του εκτινάχθηκε στα ύψη μεταξύ της μαύρης κοινότητας.

Στα σόου του, αν και οι θέσεις στην πλατεία, στις αρένες μπορεί να ήταν μισοάδειες απο λευκούς φιλάθλους, ο εξώστης θα ήταν γεμάτος με μαύρους φιλάθλους ενώ υπήρχαν πολλοί ακόμα που δεν χωρούσαν να μπουν στον εξώστη.

Την εποχή εκείνη ακόμα και οι αγώνες ήταν διαχωρισμένοι και μαυροι παλαιστές πάλευαν μόνο με μαυρους…

Ο Monroe, έχοντας γίνει η μεγαλύτερη φίρμα της πάλης στην επικράτεια, σύντομα αρνήθηκε να παίζει εκτός και αν οι θαμώνες, ανεξάρτητα από τη φυλή τους, είχαν τη δυνατότητα να καθίσουν σε οποιαδήποτε θέση στο Ellis Auditorium (ήταν αρένα αγώνων του Μεμφις με χωρητικότητα 10.000 θέσεων).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο διοργανωτής να υποκύψει στις απαιτήσεις για να συνεχιστούν οι αγώνες πάλης, τα εισιτήρια των οποίων αξαντλούνταν στη συνέχεια απο τους μαύρους θαυμαστές του Monroe, σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνοντας τα 15.000 τη φορά, γεμίζοντας πλήρως το αμφιθέατρο.

Σύντομα, άλλα αθλητικά γεγονότα του Νότου, αναγνωρίζοντας τα τεράστια οικονομικά οφέλη, άρχισαν επίσης να σταματούν τον διαχωρισμό ανάμεσα στο λευκό και μαύρο κοινό.

O Sputnik Monroe αποσύρθηκε από την πάλη το 1975 αλλά επέστρεψε για να παλέψει έναν τελευταίο αγώνα το 1988.

Είχε 3 παιδιά και πέθανε στον ύπνο του στην Florida στις 3 Νοεμβρίου του 2006 σε ηλικία 77 ετών.

 
Leave a comment

Posted by on April 29, 2024 in Uncategorized

 

Leave a comment